July 6, 2021 By admin 0

DREPT DIPLOMATIC SI CONSULAR PDF

Drept diplomatic și consular by Alexandru Burian. Drept diplomatic și consular. by Alexandru Burian; Asociația de Drept Internațional din Republica Moldova. Curs 1 Drept Diplomatic si Consular Bibliografie orientativa – Ion Anghel: Dreptul diplomatic si dreptul consular (editura univ. juridic, Buc. Drept Diplomatic Si Consular (Timofte Claudia Simona,OrADEA ) – Download as PDF File .pdf) or read online.

Author: Mile Maugami
Country: Kosovo
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 18 August 2005
Pages: 166
PDF File Size: 4.15 Mb
ePub File Size: 6.31 Mb
ISBN: 585-5-26944-643-1
Downloads: 17241
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tucage

Sefii de misiune diplo,atic nu au nevoie de regula de depline puteri. Insarcinatii cu afaceri permanenti au precadere fata de insarcinatii cu afaceri interimari. Gradele diplomatice si consulare: Prin depline puteri intelegem documentul care emana de la Ministerul Afacerilor Externe comsular prin care se desemneaza una sau mai multe persoane imputernicite sa negocieze, sa incheie un tratat international, sa efectueze orice act cu privire la acel tratat. Are precadere seful de misiune care si-a prezentat scrisorile de acreditare la o data anterioara.

Opereaza atat in relatia cu statul acreditar cat si in relatia cu celelalte state.

Drept Diplomatic Si Consular Documents. El are functii onorifice si de reprezentare, la ceremonii, diverse actiuni diplomatice etc.

Membrii misiunilor diplomatice pregatesc runda de negocieri, sondeaza atitudinea statului acreditar, efectueaza schimbul de proiecte de text, participa efectiv la negocieri in cadrul delegatiilor oficiale etc.

Prin intermediul sectiei politice sunt desfasurate relatii cu MAE din statul acreditar, cu cercurile politice, cu grupurile de influenta, cu corpul diplomatic strain. Exercitarea functiilor consulare prin intermediul misiunilor diplomatice: Numirea acestuia se face la fel ca numirea oricarui alt membru al misiunii diplomatice.

Starea de razboi este diferita de actiunea de razboi in sensul ca starea de razboi duce la ruperea relatiilor diplomatice in timp ce actiunea de xi nu duce obligatoriu la ruperea relatiilor diplomatice. Si acreditarea este diferita in cadrul misiunilor de pe langa organizatiile internationale.

In functie de conssular sau obiectiv, misiunile diplomatice se clasifica in: Reciprocitatea suspendarii nu se aplica automat. Ocnsular se bucura de imunitate si de un protocol deosebit.

Formats and Editions of Drept diplomatic și consular []

Ca urmare a prezentarii scrisorilor de acreditare, seful de misiune dobandeste calitate oficiala si pana la prezentarea scrisorilor de acreditare, prezenta sa in statul acreditar are caracter privat.

  KAREZZA EBOOK PDF

Forma raspunsului poate sa imbrace fie pe cea a unei note diplomatice fie poate fi un raspuns oral. Rundele de negocieri sunt precedate de stabilirea obiectivelor care pot fi obiective fundamentale, obiective secundare sau obiective de importanta redusa. Sefii de misiune au ordine de precadere in statul acreditar dupa seful statului, dupa primul ministru, dupa ministrul afacerilor externe, dupa presedintii camerelor Parlamentului, dupa Presedintele Curtii Supreme de Justitie, dar inainte de ceilalti ministrii.

Reprezinta o situatie pe care agentul diplomatic o are in raport cu jurisdictia statului acreditar si care e echivalenta cu imunitatea.

Curs 1 Drept Diplomatic Si Consular

Agrementul reprezinta procedura prin care un stat solicita confirmarea altui stat ca persoana aleasa de el pentru a indeplini functia de sef al misiunii diplomatice este o persoana agreata personna grataimpreuna cu raspunsul prin care se da asentimentul la solicitarea statului trimitator sau acreditant.

Stabilirea relatiei diplomatice poate coincide cu infiintarea unei misiuni diplomatice. Ministerul Afacerilor Externe reprezinta organul de specialitate prin intermediul caruia doplomatic realizeaza politica externa a unui stat. In functie de durata misiunii, pot fi permanenti sau nepermanenti. In Romania, conform Constitutiei, presedintele are atributii in domeniul politicii externe si reprezinta statul in relatiile internationale.

In ceea ce priveste competenta teritoriala a sectiei consulare din cadrul misiunii diplomatice, aceasta este generala si este dipllomatic de limitele teritoriale ale statului diplomatjc.

In cadrul diplomatiei multilaterale, aceste misiuni au functii diferite nu au functii consulareprocedura de numire este diferita si nu necesita obligatoriu si agrementul.

Tratatele, Cutuma, Jurisprudenta, Doctrina, Principiile Internationale, Actele elaborate de organizatiile internationale, Legislatia interna, Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice dinCurti internationale de justitie. Dreptul Diplomatic Si Consular Documents. Rdept cadrul diplomatiei multilaterale, exista misiuni diplomatice atat ale organizatiilor in statele membre cat si ale statelor membre in orasul in care isi are sediul organizatia.

Structura si Organizarea Misiunii Diplomatice Structura si organizarea unei misiuni diplomatice este stabilita de ordinea juridica interna a statului acreditant si depinde de mai multi factori: In cazul atasatului militar, este diplomaitc ca numirea sa includa si aprobarea statului acreditar. Sediul sectiei consulare coincide de regula cu cel al misiunii diplomatice.

Prin indeplinirea acestei functii, se urmareste realizarea contactelor dintre statul acreditant si statul acreditar.

Informarea statului acreditant se realizeaza cu privire la aspectele vietii interne din statul acreditarcu privire la actiunile de politica externa ale acestui stat fata de state terte si cu privire diplomatid actele statului acreditar din cadrul desfasurarii relatiilor bilaterale. Drept diplomatic si consular suport de curs[1]. Seful de misiune este superior ierarhic fata de ceilalti membrii ai misiunii diplomatice si are prerogative speciale in materie de coordonare, disciplinara, administrativa si cu privire la indrumarea generala a activitatii misiunii.

  BRASSAGE INTERCHROMOSOMIQUE ET INTRACHROMOSOMIQUE PDF

De regula is reciproca conular stabilirea relatiilor diplomatice se stabilesc simultan. Ridicarea imunitatii reprezinta un act al statului acreditant in urma caruia persoana care beneficia de imunitate este pusa la dispozitia organelor judiciare ale statului acreditar.

Pentru reinfiintare, este necesar acordul celor 2 state. Astfel, in cadrul unei misiuni diplomatice pot fi intalniti ca membrii ai personalului misiunii urmatoarele categorii: Primul-ministru, in calitate de sef al Guvernului, asigura reprezentarea acestuia la incheierea unor acorduri internationale.

Acest organ nu are personalitate juridica, functioneaza pe baze cutumiare, are o functie reprezentativa, protocolara si este condus de un DECAN. Numirea se face printr-o notificare oficiala nota oficialasi raspunsul se primeste printr-o nota de raspuns.

A 3-a categorie, insarcinatii cu afaceri care sunt acreditati pe langa ministrii afacerilor externe. Statul acreditant nu poate folosi misiunile diplomatice sau localurile misiunii diplomatice in mod incompatibil. In functie de caracterul misiunii, pot fi titulari sau interimari.

Dreptul diplomatic şi consular – Ion M. Anghel – Google Books

Guvernul poate, de asemenea, reprezenta statul in relatiile internationale. Oficiul consular reprezinta organul permanent infiintat de un stat pe teritoriul altui stat in vederea obtinerii, realizarii si dezvoltarii relatiilor consulare. O misiune diplomatica este alcatuita de regula din urmatoarele compartimente: Personalul consular este alcatuit din functionari consulari seful postului consular consul general dar si consul sau viceconsul – agenti consulari si angajati consulari persoane care se ocupa cu atributii cu caracter tehnic si administrativmembrii personalului de serviciu persoane insarcinate cu atributii cu caracter gospodaresc.

Functia de reprezentare poate realizata in diverse forme: